BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 40€
20% POPUSTA NA PRVU NARUDŽBU
DOSTAVLJAMO BRZO
POKLON ZA NARUDŽBE IZNAD 25€

Atopijski dermatitis i kupanje djece s AD-om

Objavljeno: 16/11/2016

Vrijeme potrebno za čitanje: 2min

Što sve trebamo znati za pravilno pranje kože djece koja imaju atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je kronična alergijska upalna bolest kože. Javlja se najčešće kod male djece, zato što se koža u male djece znatno razlikuje od kože odraslih. Tanja je i do 10 puta i ima nježan površinski sloj, a potkožno masno tkivo je tanko. Količina lipida je manja, zaštitna bakterijska flora nije razvijena u potpunosti. Smanjena je aktivnost žlijezda lojnica i znojnica. Nedostaju joj prirodni čimbenici zadržavanja vlage, a smanjena je i funkcija kiselog zaštitnog omotača.

Koji sve faktori utječu na dječju kožu?

Faktori kao što su okoliš, klima, prehrana, genetika te neprimjereni kozmetički proizvodi utječu na dječju kožu te ona postaje osjetljivija na kemijske, fizikalne i mikrobiološke utjecaje, osjetljivija na isušivanje i iritaciju, te propusnija.

Rezultat toga su:

  • suhoća
  • hrapavost
  • crvenilo
  • perutavost
  • ispucanost
  • zategnutost i svrbež (pruritus)

jednom riječju – atopijski dermatitis (AD, ekcem).

Koža s atopijskim dermatitisom traži posebnu njegu. Ukoliko joj osiguravamo pravilnu njegu, dobro stanje kože će trajati dugo i neće biti potrebe za upotrebom kortikosteroida. Svakodnevna primjena emolijensa je nužna. Kvalitetan emolijens, u dostatnoj količini, najmanje dva puta dnevno, takvu će kožu nahraniti, ovlažiti te joj osigurati zaštitni film. To je osnovno pravilo koje nauči svaki roditelj djeteta s atopijskim dermatitisom.

Što sve treba znati za pravilno pranje kože kod AD-a?

Međutim, često se dogodi da roditelji nisu dovoljno upućeni u pravilno pranje kože s atopijskim dermatitisom. A ono je jednako važno kao i upotreba emolijensa. Prečestim pranjem, predugim kupanjem, kupanjem previše toplom vodom, pranjem neprikladnim sapunima / šamponima možemo dodatno isušiti i nadražiti kožu. Ispiremo zaštitni film, koža otpušta vlagu, upija sintetske sastojke šampona i kao rezultat dobijemo suhu, hrapavu i zategnutu kožu. Iako se roditeljima ponekad čini da djetetu kupanjem olakšavaju simptome AD-a, to zapravo nije istina.

Još par bitnih stvari…

Pranje djeteta ne bi smjelo trajati duže od 5 do 10 minuta u vodi temperature 32 do 34°C, a preporuča se najviše 3 puta tjedno. Za pranje je potrebno koristiti neagresivne sapune/šampone koji ne sadrže agresivne surfaktante (npr. sodium laureth sulfate), a poželjno je da su obogaćeni prirodnim ekstraktima koji omekšavaju i umiruju kožu. Prisutnost sintetskih mirisa nije poželjna, jer mogu nadraživati kožu. Kožu je nakon pranja potrebno nježno osušiti tapkanjem ručnikom, izbjegavajući trljanje. Neposredno nakon pranja, u roku od nekoliko minuta, na djetetovu kožu nanesite emolijens.

Emolium2 skin Fluid sadrži blagu, neagresivnu bazu bez sapuna koja nježno uklanja nečistoću. Dodan ekstrakt zobi umiruje i omekšava kožu.

Slični članci

Hej! Vidimo da ti se
sviđaju naši proizvodi.

Želiš ih kupiti uz
20% nižu cijenu?

Prijavi se na naše novosti
i šaljemo ti kôd za popust

Žao nam je što odlaziš,
ali ne moraš otići praznih ruku.

Poklanjamo ti
20% popusta

Prijavi se na naše novosti
i šaljemo ti kôd na mail.

Košarica 0
Nema proizvoda u košarici
Nastavi kupovinu
Završi kupovinu
x Member of Association Family 3plus

Pozdrav! Kao redovni član udruge Obitelji 3plus ostvaruješ pravo na 25% popusta na kupnju u BIOVITALIS web trgovini (popust se ne obračunava na promotivna pakiranja, proizvode koji su na rasprodaji, akciji ili uključuju gratis proizvod.).

U polje predviđeno za upis promo kôdova upiši promo kôd OBITELJI3PLUS. Nakon toga otvorit će se prozorčić u koji je potrebno upisati članski broj u udruzi Obitelji 3plus.

U slučaju nejasnoća, vrlo rado ti stojimo na raspolaganju putem emaila webshop@biovitalis.hr!

×

Unesi svoj članski broj: