BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 40€
20% POPUSTA NA PRVU NARUDŽBU
DOSTAVLJAMO BRZO
POKLON ZA NARUDŽBE IZNAD 25€

Dječji imunitet i imunomodulatori

Objavljeno: 4 prosinca, 2014

Vrijeme potrebno za čitanje: 2min

Dječji imunitet je najosjetljiviji u jesen. Tada su prirodni imunomodulatori neophodni

Dječji imunitet je tema koja nikada nije toliko aktualna kao u jesensko vrijeme. To je vrijeme kada mlađa djeca kreću u jaslice i vrtić, a veća u školu. Pri tome se susreću s mnogobrojnim bakterijama i virusima, s nekima tek po prvi put.

Tek pri tom prvom susretu s mikroorganizmom tijelo djeteta stvara protutijela, koja će mikroorganizam pri idućem kontaktu prepoznati i uništiti ga. No nedovoljna zrelost imuniteta kod prvog kontakta razlog je obolijevanja, koje najčešće prati povišena tjelesna temperatura. Tijekom godine dana normalno je do 8 obolijevanja kod manje djece, pri čemu se najčešće radi o virusnim infekcijama dišnog sustava.

Što je imunitet?

Imunitet je sposobnost organizma da se obrani od napada stranih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica i parazita), njihovih toksina, kao i vlastitih promijenjenih stanica.

Imunološki je sustav vrlo složen. U njegovom radu sudjeluju gotovo svi organi, od koštane srži, krvi, limfnih čvorova, prsne žlijezde, ždrijelnih tonzila, nakupina limfnog tkiva u sluznici crijeva, preko dišnih organa, kože, slezene i jetre, sve do mozga.

Imunološki sustav se od napada stranih tvari brani na dva osnovna načina: pasivno, odnosno nespecifičnim (prirođenim) imunitetom i aktivno, odnosno specifičnim (stečenim) imunitetom.

Dječje bolest su dio odrastanja

Dječje su bolesti dio odrastanja i teško ih je izbjeći. Rastom i razvojem djeteta, raste i osnažuje se i njegov imunološki sustav, kao temelj zdravlja. Međutim imunološkom se sustavu u najosjetljivijoj dječjoj dobi može pomoći.

Uz dojenje u prvoj godini, kvalitetna i zdrava prehrana na daljnjem putu odrastanja je svakako preduvjet za snažan imunološki sustav. Raznolika, svježe pripremljena hrana s nekoliko vrsta povrća i voća dnevno sadrži u sebi neophodne, esencijalne hranjive tvari poput vitamina i minerala.

Fizička aktivnost na svježem zraku poput vožnje biciklom, igre na otvorenom, šetnje svakako doprinosi razvoju imunološkog sustava

Kvalitetan i dovoljno dug san također osnažuje imunitet.

Osim pravilnom prehranom, fizičkom aktivnošću i dovoljnim spavanjem, jačanje djetetovog imuniteta postiže se i uzimanjem dodataka prehrani, u vidu vitamina, minerala te beta-glukana, snažnog prirodnog imunomodulatora.

U svrhu jačanja imuniteta iz skupine vitamina izdvaja se vitamin C, a iz skupine minerala cink.

Vitamin C stimulira imunološki sustav i štiti stanice od oksidativnog stresa. Za vrijeme bolesti organizam ga pojačano troši pa je potreban njegov povećani unos. Cink ima široki spektar djelovanja na imunološki sustav. Ključan je za normalnu razvojnu funkciju stanica koje posreduju u nespecifičnoj imunosti.

Znanstveno dokazan snažan prirodni imunomodulator je beta-glukan, o čijoj su aktivnosti posljednjih desetljeća rađene mnogobrojne studije i koji je sve poznatiji široj javnosti. Smatra se da beta-glukan može djelotvornost imuniteta povećati nekoliko puta.

Glukani su polimeri glukoze, a ovisno o vrsti glikozidne veze kojom su molekule glukoze međusobno povezane, razlikuju se alfa- i beta-glukani.

Postoji beta-(1,3/1,6)-D-glukan, koji se dobiva iz stanične stijenke kvasca (Saccharomyces cerevisiae) i predstavlja najaktivniji oblik za jačanje imuniteta, te beta-(1,3/1,4)-D-glukan koji potječe iz žitarica (zob, ječam) i njegovo se djelovanje očituje u regulaciji kolesterola.

Istraživanja o učincima beta-glukana na imunološki sustav započela su još davnih 1960-ih godina.

S obzirom na veliku molekularnu masu molekule beta-glukana ne mogu penetrirati kroz staničnu membranu u ciljnu stanicu već se vežu na receptore na površini stanice. Njihovim vezanjem na receptor dolazi do aktivacije ciljne stanice koja se manifestira nizom različitih procesa poput fagocitoze i proizvodnje citokina, te također aktivacije drugih stanica imunološkog sustava.

Dodatke prehrani namijenjene jačanju funkcije imunološkog sustava. Preporuča se uzimati preventivno, za vrijeme trajanja infekcije te također nakon bolesti radi oporavka iscrpljenog organizma.

Slični članci

Hej! Vidimo da ti se
sviđaju naši proizvodi.

Želiš ih kupiti uz
20% nižu cijenu?

Prijavi se na naše novosti
i šaljemo ti kôd za popust

Žao nam je što odlaziš,
ali ne moraš otići praznih ruku.

Poklanjamo ti
20% popusta

Prijavi se na naše novosti
i šaljemo ti kôd na mail.

Košarica 0
Nema proizvoda u košarici
Nastavi kupovinu
Završi kupovinu
x Member of Association Family 3plus

Pozdrav! Kao redovni član udruge Obitelji 3plus ostvaruješ pravo na 25% popusta na kupnju u BIOVITALIS web trgovini (popust se ne obračunava na promotivna pakiranja, proizvode koji su na rasprodaji, akciji ili uključuju gratis proizvod.).

U polje predviđeno za upis promo kôdova upiši promo kôd OBITELJI3PLUS. Nakon toga otvorit će se prozorčić u koji je potrebno upisati članski broj u udruzi Obitelji 3plus.

U slučaju nejasnoća, vrlo rado ti stojimo na raspolaganju putem emaila webshop@biovitalis.hr!

×

Unesi svoj članski broj: