BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 40€
20% POPUSTA NA PRVU NARUDŽBU
DOSTAVLJAMO BRZO
POKLON ZA NARUDŽBE IZNAD 25€

Dugotrajna opstipacija – smiju li se laksativi uzimati kroz duži period?

Objavljeno: 04/10/2018

Vrijeme potrebno za čitanje: 2min

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Grčevi, nadutost, zatvor svakodnevni su problemi sve većeg broja ljudi. Problemi s probavom mogu nam narušiti kvalitetu života. Broj i učestalost stolice znatno se razlikuje od osobe do osobe. Zatvor ili opstipacija mogu biti veliki problemi jer se upravo u debelom crijevu mogu nakupiti mnoge loše bakterije. Pražnjenje crijeva nužno je za kvalitetno funkcioniranje tijela, izbacivanje ostataka hrane koji mu nisu potrebni te toksina.

Opstipacija (zatvor) je izostanak pražnjenja crijeva popraćeno bolovima, napinjanjem te pritiskom prilikom pražnjenja.

Javlja se kod svih dobnih skupina, no najčešće se javlja kod starijih ljudi, bolesnika te trudnica. Zatvor je često uzrokovan neadekvatnom prehranom, nedovoljnim unosom tekućine u organizam te uzimanjem lijekova kod bolesnika.

Laksativi su tvari koje pomažu u olakšavanju simptoma opstipacije (zatvor), odnosno njihovom primjenom uspostavlja se normalan ritam stolice.

Razlikujemo volumne i osmotske laksative. Uzimanjem volumnih laksativa povećava se volumen čvrstih ostataka koji se ne mogu apsorbirati te koji stimuliraju peristaltiku crijeva. Te tvari u crijevima bubre te nastaje sluz koja omekšava stolicu i povećava njen ukupan volumen. Osmotski laksativi smanjuju apsorpciju tekućine iz crijeva i na taj način povećavaju sadržaj vode u stolici. Laktuloza je osmotski laksativ, sintetski disaharid fruktoze i galaktoze koji se u debelom crijevu razgrađuje na niskomolekularne organske kiseline pri djelovanju crijevnih bakterija. Nastale kiseline vežu vodu te povećavaju volumen fekalnih masa, stimuliraju peristaltiku i potiču pražnjenje crijeva. Laktuloza ima i prebiotski učinak, odnosno pozitivno utječe na rast zaštitne mikrobne flore crijeva koja je nužna za normalan rad probavnog sustava.

Biolaks je tekući dodatak prehrani koji u svom sastavu sadrži osmotski laksativ, laktulozu koja doprinosi ubrzanju prolaska sadržaja kroz crijevo. Laktuloza je učinkovita i pouzdana za primjenu te ne uzrokuje navikavanje kroz dulji period uzimanja. Biolaks se najčešće uzima jednom na dan, primjerice ujutro uz doručak razrijeđen u čaši vode. Laksativni učinak može nastupiti već nekoliko sati nakon primjene, ali je obično potrebno 24-48 sati da Biolaks počne djelovati. Siguran je za primjenu kod djece već od navršene prve godine života i kod trudnica.

Slični članci

Hej! Vidimo da ti se
sviđaju naši proizvodi.

Želiš ih kupiti uz
20% nižu cijenu?

Prijavi se na naše novosti
i šaljemo ti kôd za popust

Žao nam je što odlaziš,
ali ne moraš otići praznih ruku.

Poklanjamo ti
20% popusta

Prijavi se na naše novosti
i šaljemo ti kôd na mail.

Košarica 0
Nema proizvoda u košarici
Nastavi kupovinu
Završi kupovinu
x Member of Association Family 3plus

Pozdrav! Kao redovni član udruge Obitelji 3plus ostvaruješ pravo na 25% popusta na kupnju u BIOVITALIS web trgovini (popust se ne obračunava na promotivna pakiranja, proizvode koji su na rasprodaji, akciji ili uključuju gratis proizvod.).

U polje predviđeno za upis promo kôdova upiši promo kôd OBITELJI3PLUS. Nakon toga otvorit će se prozorčić u koji je potrebno upisati članski broj u udruzi Obitelji 3plus.

U slučaju nejasnoća, vrlo rado ti stojimo na raspolaganju putem emaila webshop@biovitalis.hr!

×

Unesi svoj članski broj: