BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 40€
20% POPUSTA NA PRVU NARUDŽBU
DOSTAVLJAMO BRZO
POKLON ZA NARUDŽBE IZNAD 25€

Gubitak apetita kod djece i kako prepoznati simptome?

Objavljeno: 29/09/2015

Vrijeme potrebno za čitanje: 2min

Kako prepoznati gubitak apetita kod djece?

Svaki se roditelj barem jednom nađe u situaciji kada je zabrinut apetitom svog djeteta. Apetit kod djece je promjenjiv, kao uostalom i kod odraslih. Potrebno je prepoznati ukoliko je gubitak apetita kod djece simptom bolesnog stanja. Tada je važno liječiti bolesti, a time će se i apetit poboljšati.

Znatno češće manjak apetita ne krije u pozadini bolest, već se radi o fazi koja ne treba zabrinjavati roditelje i koja će spontano proći. Međutim, u tom razdoblju manjka apetita, unos hranjivih tvari kod djeteta će biti smanjen, a opće je poznato kako je zdrava, uravnotežena i raznovrsna prehrana preduvjet zdravog organizma.

Samo optimalnim unosom mikro i makronutrijenata osigurava se neometano djelovanje svih tjelesnih sustava. Želi li to osigurati, roditelj može djetetu ponuditi dodatak prehrani namijenjen pospješivanju apetita.

Najdjelotvorniji su oni koji sadrže ljekovite biljne vrste s visokim sadržajem gorkih tvari. Široj populaciji najpoznatija „gorka" biljka je maslačak, točnije njegov korijen. Nadalje, tu je i korijen sirištare (gentiane) koji sadrži znatno veći udio gorkih tvari. Gorke tvari stimuliraju receptore na jeziku, koji zatim šalju impulse u mozak te se posljedično pojačava stvaranje sline u ustima, želučane kiseline u želucu te lučenje probavnih enzima i žuči u crijeva. Navedeni mehanizam rezultira buđenjem želje za hranom i potaknutim apetitom.

Učinak dodatka prehrani s gorkim tvarima primjetan je već nakon njegove prve primjene, zbog trenutnog djelovanja. Preporuča se njegovo uzimanje pola sata prije obroka, najbolje prije ručka i večere.

Jako je važno u fazama manjka apetita izbjegavati unos grickalica i slatkiša između obroka. Poticanje apetita dodacima prehrani ne preporuča se bez prekida duže od 3 tjedna. Ukoliko faza manjka apetita potraje duže, nužno je isključiti bolesna stanja posjetom kod pedijatra.

Slični članci

Hej! Vidimo da ti se
sviđaju naši proizvodi.

Želiš ih kupiti uz
20% nižu cijenu?

Prijavi se na naše novosti
i šaljemo ti kôd za popust

Žao nam je što odlaziš,
ali ne moraš otići praznih ruku.

Poklanjamo ti
20% popusta

Prijavi se na naše novosti
i šaljemo ti kôd na mail.

Košarica 0
Nema proizvoda u košarici
Nastavi kupovinu
Završi kupovinu
x Member of Association Family 3plus

Pozdrav! Kao redovni član udruge Obitelji 3plus ostvaruješ pravo na 25% popusta na kupnju u BIOVITALIS web trgovini (popust se ne obračunava na promotivna pakiranja, proizvode koji su na rasprodaji, akciji ili uključuju gratis proizvod.).

U polje predviđeno za upis promo kôdova upiši promo kôd OBITELJI3PLUS. Nakon toga otvorit će se prozorčić u koji je potrebno upisati članski broj u udruzi Obitelji 3plus.

U slučaju nejasnoća, vrlo rado ti stojimo na raspolaganju putem emaila webshop@biovitalis.hr!

×

Unesi svoj članski broj: