BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 40€
20% POPUSTA NA PRVU NARUDŽBU
DOSTAVLJAMO BRZO
POKLON ZA NARUDŽBE IZNAD 25€

Kašalj, jaglac i propolis, što sve imaju zajedničko saznajte u ovom članku

Objavljeno: 23/11/2016

Vrijeme potrebno za čitanje: 2min

Znamo li razlikovati kašalj i koliko je to bitno kod liječenja?

Kašalj koji prati infekciju dišnih putova može biti suh (nadražujući) ili pak produktivan. Vrlo često suhi kašalj prijeđe u produktivan. Prepoznavanje vrste kašlja je jako važno jer o tome ovisi kako ćemo ga liječiti. Suhi kašalj traži ovlaživanje sluznice, idealni su pripravci sa sluzi koje oblože nadraženu i suhu sluznicu. Kod produktivnog nam je kašlja potrebna pomoć za iskašljavanje.

Za razliku od suhog kašlja koji se javlja jer sluznica ne stvara sluz, produktivni se kašalj javlja jer sluznica prekomjerno izlučuje sluz. Ona je gusta i viskozna pa ju teško iskašljavamo. Kod mlađe djece možemo čuti „struganje“ prilikom disanja, radi se o razvlačenju sluzi koju djeca teško iskašljaju. U slučaju neadekvatnog iskašljavanja postoji opasnost da se u zaostaloj sluzi namnože bakterije, pa kažemo da je virusna infekcija prešla u bakterijsku. Ukoliko je infekcija virusna, sekret je proziran.

Kako je najbolje liječiti produktivni kašalj?

Produktivan kašalj se liječi ekspektoransima. Radi se o lijekovima ili dodacima prehrani koji smanjuju viskoznost sekreta i tako olakšavaju iskašljavanje. Najboljim prirodnim lijekom za iskašljavanje smatra se korijen jaglaca (Primula veris). Korijen jaglaca sadrži veliku količinu saponina, koji podražuju bronhijalne žlijezde na pojačanu sekreciju, razrjeđuju gustu sluz i potiču njezino izlučivanje. Može se pripremiti u obliku čaja ili se može uzimati u obliku sirupa. Za vrijeme kašlja se preporuča piti što više tekućine, što će također doprinijeti razrjeđivanju sluzi i iskašljavanju.

Žućkasti ili zelenkasti iskašljaj obično ukazuje na bakterijsku infekciju, te je u tom slučaju nužan antibiotik.

Jaglac sadrži visoku dozu suhog ekstrakta korijena jaglaca te propolis. Propolis ima dodatno blagotvorno djelovanje u slučaju produktivnog kašlja, s obzirom da djeluje protuupalno i jača imunitet.

Infekcija dišnih puteva i korištenje antibiotika!

U zimsko vrijeme su infekcije dišnih putova najčešće. Uglavnom se radi o virusnim infekcijama, koje prolaze spontano zahvaljujući imunološkom sustavu našeg organizma. Rjeđe je infekcija dišnog sustava bakterijska, ili pak virusna prijeđe u bakterijsku, i tada nam u ozdravljenju pomažu antibiotici. Oni su bespotrebni u liječenju virusne infekcije, od koje će se organizam sam obraniti kroz nekoliko dana. Međutim, simptomi koji prate bolest mogu biti neugodni. Temperatura, šmrcanje, kihanje, kašalj – na njih možemo djelovati i tako si olakšati period bolesti.

Biovitalis Jaglac sadrži visoku dozu suhog ekstrakta korijena jaglaca te propolis. Propolis ima dodatno blagotvorno djelovanje u slučaju produktivnog kašlja, s obzirom da djeluje protuupalno i jača imunitet.

Slični članci

Hej! Vidimo da ti se
sviđaju naši proizvodi.

Želiš ih kupiti uz
20% nižu cijenu?

Prijavi se na naše novosti
i šaljemo ti kôd za popust

Žao nam je što odlaziš,
ali ne moraš otići praznih ruku.

Poklanjamo ti
20% popusta

Prijavi se na naše novosti
i šaljemo ti kôd na mail.

Košarica 0
Nema proizvoda u košarici
Nastavi kupovinu
Završi kupovinu
x Member of Association Family 3plus

Pozdrav! Kao redovni član udruge Obitelji 3plus ostvaruješ pravo na 25% popusta na kupnju u BIOVITALIS web trgovini (popust se ne obračunava na promotivna pakiranja, proizvode koji su na rasprodaji, akciji ili uključuju gratis proizvod.).

U polje predviđeno za upis promo kôdova upiši promo kôd OBITELJI3PLUS. Nakon toga otvorit će se prozorčić u koji je potrebno upisati članski broj u udruzi Obitelji 3plus.

U slučaju nejasnoća, vrlo rado ti stojimo na raspolaganju putem emaila webshop@biovitalis.hr!

×

Unesi svoj članski broj: