BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 40€
20% POPUSTA NA PRVU NARUDŽBU
DOSTAVLJAMO BRZO
POKLON ZA NARUDŽBE IZNAD 25€

Suhi ili produktivni kašalj?

Objavljeno: 14 studenoga, 2014

Vrijeme potrebno za čitanje: 2min

Kašalj sam po sebi nije bolest već simptom

Kašalj je jedan od najčešćih razloga posjeta ljekarni, a statistički je peti najčešći simptom posjete liječniku. Definira se kao eksplozivan i iznenadan izdisaj koji teži odstraniti tvari iz dišnih putova.

Kašalj sam po sebi nije bolest već simptom koji najčešće izazivaju infekcije dišnih organa zatim suh i zadimljen zrak, kemijska isparavanja, sluz iz nosa koje se spusti u grlo, alergija ili neke druge bolesti.

Prema duljini trajanja klasificiramo ga kao akutan ako traje kraće od tri tjedna, subakutan ako traje tri do osam tjedana i kao kroničan ako traje dulje od osam tjedana.

Suhi ili produktivni kašalj

Razlikujemo dvije vrste kašlja, suhi i produktivni. Osnovna razlika među njima je prisutnost sluzi. Kod suhog kašlja uobičajeno se ne stvara sluz. Sluznica dišnih putova se isušuje, receptori su sve nadraženiji i osoba ima učestalu potrebu za kašljem, bez iskašljavanja. Suhi kašalj je vrlo naporan i vrlo često remeti san.

Kod produktivnog kašlja dolazi do prekomjernog stvaranja sluzi, koju je često teško iskašljati.

Suhi kašalj može postati produktivan jer isušena sluznica, oštećena učestalim kašljanjem počinje proizvoditi sluz.

Prije svega, važno je utvrditi i eliminirati uzrok kašlja. Ukoliko nam uzrok nije poznat, kašalj se može liječiti simptomatski. Liječenje je poželjno jer kašalj pokretanjem mnogih mišića (prsni koš, trbušni mišići, ošit) umara pacijenta, troši energiju i kisik potrebne za rad drugih organa, remeti san, smanjuje apetit i imunitet.

Ako je kašalj posljedica upale dišnog sustava, potrebno je zaključiti je li posrijedi bakterijska ili virusna infekcija. U zaključku može pomoći boja iskašljaja. Žućkasti ili zelenkasti iskašljaj obično ukazuje na bakterijsku infekciju, te je u tom slučaju nužan antibiotik. U slučaju virusne infekcije sekret je obično proziran te antibiotik nije potreban.

Važno je prepoznati radi li se o suhom ili produktivnom kašlju, jer s obzirom na njihov različit mehanizam, različito je i njihovo liječenje.

Produktivni kašalj

Produktivan kašalj se liječi ekspektoransima, koji smanjuju viskoznost sekreta i olakšavaju iskašljavanje. Najboljim prirodnim ekspektoransom smatra se korijen jaglaca (Primula veris). Zbog visokog sadržaja saponina, koji podražuju bronhijalne žlijezde na pojačanu sekraciju, razrjeđuje gustu sluz i potiče njezino izlučivanje.

Suhi kašalj

Kod suhog kašlja pogodni su antitusici, koji mogu djelovati lokalno, oblažući sluznicu ili centralno sprečavajući refleks kašlja. Prirodno rješenje kod suhog kašlja je korijen bijelog sljeza (Althaea officinalis). Korijen je bogat sluzima, koje oblažu isušenu sluznicu i umiruju suhi nadražujući kašalj. Djeluje također protuupalno.

Kod obje vrsta kašlja preporučljivo je piti mnogo tople tekućine, koja će razrjeđujući sluz olakšati iskašljavanje, a vlažeći sluznicu umiriti suhi kašalj.

Slični članci

Hej! Vidimo da ti se
sviđaju naši proizvodi.

Želiš ih kupiti uz
20% nižu cijenu?

Prijavi se na naše novosti
i šaljemo ti kôd za popust

Žao nam je što odlaziš,
ali ne moraš otići praznih ruku.

Poklanjamo ti
20% popusta

Prijavi se na naše novosti
i šaljemo ti kôd na mail.

Košarica 0
Nema proizvoda u košarici
Nastavi kupovinu
Završi kupovinu
x Member of Association Family 3plus

Pozdrav! Kao redovni član udruge Obitelji 3plus ostvaruješ pravo na 25% popusta na kupnju u BIOVITALIS web trgovini (popust se ne obračunava na promotivna pakiranja, proizvode koji su na rasprodaji, akciji ili uključuju gratis proizvod.).

U polje predviđeno za upis promo kôdova upiši promo kôd OBITELJI3PLUS. Nakon toga otvorit će se prozorčić u koji je potrebno upisati članski broj u udruzi Obitelji 3plus.

U slučaju nejasnoća, vrlo rado ti stojimo na raspolaganju putem emaila webshop@biovitalis.hr!

×

Unesi svoj članski broj: