BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 40€
20% POPUSTA NA PRVU NARUDŽBU
DOSTAVLJAMO BRZO
POKLON ZA NARUDŽBE IZNAD 25€

Zašto su mala djeca sklona zatvoru (opstipaciji)?

Objavljeno: 03/01/2019

Vrijeme potrebno za čitanje: 2min

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Zatvor ili opstipacija je neredovito i vremenski rijetko pražnjenje crijeva. Ponekad stolica kod djece može izostati 4 ili više od 4 dana. Takva stolica je tvrda, suha i često veoma teško izlazi iz debelog crijeva prilikom čega je pražnjenje popraćeno bolovima u trbuhu, pojavom krvi te bolovima prilikom defekacije. Zbog bolova koje je dijete već ranije iskusilo prilikom otežanog pražnjenja crijeva, djeca često svjesno zadržavaju stolicu kako ponovno ne bi osjetila neugodu i bol, čime stolica postaje sve tvrđa i oštrija. Zadržavanje stolice kod neke djece može dovesti do odbijanja hrane, nadutosti, bolova u trbuhu, a ponekad i do povišene tjelesne temperature.

Opstipacija kod djece uzorkovana je organskim ili funkcijskim razlozima. Organski razlozi izostanka stolice ili pražnjenje crijeva popraćeno bolovima uzorkovano je nekom bolešću odnosno patološkim poremećajem (alergija na kravlje mlijeko, celijakija, cerebralna paraliza, prirođene anomalije anusa ili rektuma…). Funkcijskim razlozima smatra se sve što nema objektivnog patološkog razloga.

Funkcijski razlozi opstipacije su sljedeći: nepravilna prehrana, promjene u prehrani, stresni događaj, bolni doživljaj vezan uz pražnjenje crijeva, pritisak kod odvikavanja od pelena, neoptimalni uvjeti za defekaciju.

Najčešći razlog opstipacije kod djece je funkcijske prirode. Pojedina razdoblja života i okolnosti tipični su za pojavu zatvora u djece. U dojenačkoj dobi prilikom uvođenja krute hrane u prehranu, uvođenjem namirnica koje stvrdnjavaju stolicu, stolica postaje neredovita. Stres kod djece povećava se kretanjem djece u jaslice/vrtić što pokreće probleme s probavom. Djeca u školskoj dobi izbjegavaju pražnjenje crijeva zbog neoptimalnih uvjeta i izbirljivosti te neadekvatne prehrane. Svi navedeni razlozi s vremenom dovode do gubitka osjetnih funkcija i tonusa završnog debelog crijeva što rezultira gubljenjem sposobnosti istiskivanja stolice i fekalne inkontinencije. Kako do toga ne bi došlo potrebno je aktivno pristupiti problemu te početi primjenjivati terapiju za normalizaciju defekacije.

Kod djece se primjenjuju tekući dodaci prehrani koji se uzimaju na usta i omekšavaju stolicu, a pripadaju osmotskim laksativima (laktuloza). Osmotski laksativi posebice su pogodni za djecu iz razloga jer ne uzrokuju navikavanje.

Važno je poticati djecu na dostatan unos tekućine i konzumaciju prehrambenih vlakana.

Biolaks je tekući dodatak prehrani koji je učinkovit i pouzdan kod opstipacije (zatvora). Sadrži laktulozu, učinkovit laksativ koji ne izaziva navikavanje te doprinosi ubrzanju prolaska sadržaja kroz crijevo. Siguran je za primjenu kroz duži period kod djece već od navršene prve godine života te odraslih. Blag je i ne uzrokuje grčeve.

Slični članci

Hej! Vidimo da ti se
sviđaju naši proizvodi.

Želiš ih kupiti uz
20% nižu cijenu?

Prijavi se na naše novosti
i šaljemo ti kôd za popust

Žao nam je što odlaziš,
ali ne moraš otići praznih ruku.

Poklanjamo ti
20% popusta

Prijavi se na naše novosti
i šaljemo ti kôd na mail.

Košarica 0
Nema proizvoda u košarici
Nastavi kupovinu
Završi kupovinu
x Member of Association Family 3plus

Pozdrav! Kao redovni član udruge Obitelji 3plus ostvaruješ pravo na 25% popusta na kupnju u BIOVITALIS web trgovini (popust se ne obračunava na promotivna pakiranja, proizvode koji su na rasprodaji, akciji ili uključuju gratis proizvod.).

U polje predviđeno za upis promo kôdova upiši promo kôd OBITELJI3PLUS. Nakon toga otvorit će se prozorčić u koji je potrebno upisati članski broj u udruzi Obitelji 3plus.

U slučaju nejasnoća, vrlo rado ti stojimo na raspolaganju putem emaila webshop@biovitalis.hr!

×

Unesi svoj članski broj: